top of page
Search
  • Sanja Zamuda

O znanstveni ilustraciji

Updated: Feb 19, 2019


Znanstvena ilustracija je področje ilustracije in vidnih komunikacij, ki služi naravoslovju in tako odseva odkritja, izsledke in napredke znanosti ter tehnologije. Predstavlja most med likovnim in znanstvenim, v družbi pa igra pomembno vlogo, ko razlaga delovanje zdravila, pojasnjuje podrobnosti novega odkritja ali daje napotke o poteku kirurškega posega. Njena temeljna naloga je, da informira, razlaga in daje napotke[1]. Pri znanstveni ilustraciji lahko govorimo o nekakšni »vidni znanosti« oz. »vizualizaciji znanosti in njenih idej« in kot taka likovno pripoveduje o načinu razmišljanja o svetu skozi narativ znanosti.

Prav tako je pomemben del vidne kulture, še posebej sedaj, ko lahko delamo posnetke življenja na dnu Marianskega jarka, s SEM tehnologijo (ang. scanning electron microscope) opazujemo z očesom nevidni svet in s pogledom prodiramo vedno globje v vesolje. Znanstvene ilustracije lahko delujejo znotraj konteksta znanosti in tako služijo kot ilustracije, brez tega konteksta pa obstajajo kot samostojna likovna dela.



Ernst Haeckel - Kunstformen der Natur (1904), plate 28: Discomedusae.

To področje v ilustraciji Alan Male opisuje kot umetnost v službi znanosti in katere naloga je sporočati subtilne detajle svojega subjekta ter odpravljati dvoumnosti, ki pri besednem opisovanju tega subjekta nastanejo. Pri tem je pomembno, da so izpostavljene značilnosti, ki taksonomske skupine med seboj razlikujejo in pri tem predmet upodabljanja prikažemo kar se da veristično.[2] Da lahko znanstveni ilustratorji predmet upodabljanja prikažejo natančno, morajo hkrati uporabljati principe znanstvenega opazovanja in raziskovanja, tehnične spretnosti in likovne oz. estetske veščine. Natančnost in jasnost komunikacije sta pri tem bistveni, še posebej pri sporočanju oblik, anatomije, podrobnosti, nians barv in konceptov, ki jih z besedami ne moremo izraziti.[3] Znanstvene ilustracije so lahko bistvene pri razlikovanju med vrstami, npr. pri identificiranju komarjev, ki prenašajo bolezni, vodnih živalih ekonomskega pomena, semenih rastlin, ki so tretirana kot plevel, ali pri rastlinah, ki so koristne v medicini ali kmetijstvu. V vojski uporabljajo karte, na katerih so ilustrirane užitne in strupene rastline ter živali v divjinah, v medicini pa znanstvene ilustracije lahko razlagajo potek kirurških ilustracij ali anatomije živali in ljudi. S svojimi deli pa lahko znanstveni ilustrator tudi osvešča o ogroženih vrstah, priča o lepoti in kompleksnosti živega sveta[4] ali z ilustracijami na temo raziskovanja vesolja v javnosti zbira podporo in navdušuje za izjemno drage projekte kot je polet človeka na Mars[5].


Znanstveno ilustracijo delimo na (1) naravoslovno znanstveno ilustracijo, ki se nadalje deli na (a) botanično ilustracijo, (b) ilustracijo divjine (ang. wildlife illustration), kjer prikazujemo vrste v njihovem naravnem okolju in želimo ujeti njihov karakter, (c) habitatno ilustracijo, kjer prikazujemo množico živalskih in rastlinskih vrst združene na majhni površini habitata, (č) ilustracijo naravoslovne zgodovineA (ang. natural history illustration), (d) taksonomsko ilustracijoB, (e) zoološko, (f) geološko in (g) kartografsko ilustracijo ter (h) paleontološko, (i) astronomsko in (j) antropološko ilustracijo, ki pa meji na naslednjo vejo znanstvene ilustracije; to je (2) družboslovna ilustracija, kamor sodijo (a) etnološka, (b) arheološka in (c) zgodovinska znanstvena ilustracija; kot tretja pa je (3) medicinska ilustracija, ki prikazuje procese v našem telesu, posege v telo in njegovo anatomijo ter se deli na podzvrsti kot veje v sami medicini.[6]

Delitev znanstvene ilustracije knjiga The guild handbook of scientific illustration obravnava nekoliko drugače in sicer se področja delijo na (1) ilustriranje molekul, (2) vede o Zemlji (ang. earth sciences), (3) astronomija, (4) rastline, (5) fosili, (6) nevretenčarji, (7) ribe, (8) dvoživke in plazilci, (9) ptice, (10) sesalci, (11) živali v svojih habitatnih okoljih, (12) ljudje in njihovih artefakti ter (13) teme iz medicine[7]. Ilustriranje vsakega izmed teh področij ima namreč svoje specifike in standarde, s katerimi se mora ilustrator seznaniti.

[1] The artist in the service of science (ur. Walter Herdeg), Zürich 1974, str. 6.

[2] Alan, MALE, Illustration: a theoretical and contextual perspective, Lausanne 2007, str. 105 in 109.

[3] The guild handbook of scientific illustration (ur. Elaine R. S. Hodges), New Jersey 2003, str. xi.

[4] The guild handbook of scientific illustration (ur. Elaine R. S. Hodges), New Jersey 2003, str. xi in xii.

[5] Jason RHIAN, Visions of the road to Mars, na: Spaceflight insider, http://www.spaceflightinsider.com/editorial/visions-road-mars/, 27. april 2017.

[6] Marija NABERNIK, osebna komunikacija, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, november 2016.

[7] The guild handbook of scientific illustration (ur. Elaine R. S. Hodges), New Jersey 2003, str. xii.

197 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page